Edukacija članova hrvatskih stranaka koje pripadaju Europskoj pučkoj stranci za asistente zastupnika u Europskom parlamentu

Objavljeno u Novosti

U povodu skorog ulaska Republike Hrvatske u članstvo Europske unije Institut ''Robert Schuman'' i Klub zastupnika Europske pučke stranke u Europskom parlamentu zajednički provode projekt ''''Edukacija članova hrvatskih stranaka koje pripadaju Europskoj pučkoj stranci za asistenta zastupnika u Europskom parlamentu.'''' Između 14 predstavnika Hrvatske demokratske zajednice s područja cijele Republike Hrvatske bila je i Iva Jelčić član HDZ-a iz Drniša. Projekt se realizira kroz tri faze edukacije. Prva faza održana je u Budimpešti od 24. rujna do 28. rujna 2012. godine pod nazivom “Osnove Europske unije i Europske pučke stranke“. Edukacijom su bila obuhvaćena područja poput: povijest ulaska Hrvatske u EU, struktura i iskustvo rada u Europskom parlamentu kao zaposlenik i kao asistent, organizacija Europske pučke stranke, povijest, razvoj, institucijska struktura i budućnost EU, trening asertivne komunikacije, Hrvatska u okviru EU, financijska politika EU (kohezijska politika, fondovi, financijske institucije).

Nastavak edukacije pod nazivom “Osnove rada zastupnika u Europskom parlamentu “ održan je od 05. do 09. studenog 2012. godine također u Budimpešti. Edukacijom su bila obuhvaćena područja poput: organizacija i funkcioniranje ureda zastupnika, rad asistenta zastupnika, parlamentarne procedure i aktivnosti, odnosi s javnošću, organizacija i rad Europske pučke stranke, interesne skupine i lobiranje, upravljanje vremenom, protokol. 

O položaju i budućnosti RH, te svoje iskustvo i rad u Europskom parlamentu, polaznicima je prezentirao Andrej Plenković, promatrač HDZ-a u Europskom parlamentu. Nakon dva uspješno završena seminara polaznici su dobili o certifikate da su educirani za asistenta zastupnika u EU parlamentu.
Projekt će završiti sljedeće godine stažiranjem polaznika u Europskom parlamentu u Bruxellesu i Strasbourgu. Edukacije odnosno seminare pohađaju članovi Mladeži HDZ-a: Igor Andrović, Marijana Balić, Hrvoje Butigan, Magdalena Dovečer, Anto Dubravac, Željka Hrlić, Leon Leskovec, Stipe Plejić, Pavao Pocrnja, Blanka Poljak i Marko Vidakušić. Iz Šibensko kninske županije sudjeluju Lucija Aužina i Iva Jelčić, član Gradskog odbora HDZ-a Grada Drniša.