Hrvatska demokratska zajednica Grada Drniša predstavila program za lokalne izbore

Objavljeno u Novosti

Hrvatska demokratska zajednica Grada Drniša danas je predstavila svoj program sa kojim izlazi pred birače na lokalnim izborima.

U razdoblju od 2013.-2017. godine, na području Grada Drniša u razne komunalne programe uloženo je preko 22 milijuna kuna - kazao je uvodno Josip Begonja, aktualni gradonačelnik i ponovno kandidat HDZ-a za tu funkciju.

Begonja je potom istaknuo kako mnogi u ovo predizborno vrijeme izlaze s tezom da Grad Drniš nije povukao iz fondova EU niti kune, što nije istina.

Prva veća iskustva u cjelovitoj pripremi i provedbi EU projekata Grad Drniš imao je kroz projekt „Razvoj turizma na rubnim područjima NP Krka", koji je činio kompoziciju od 5 manjih projekata. Projektom je obuhvaćena obnova vodenice u kanjonu rijeke Čikole, izgradnja biciklističkih i pješačkih staza (oko 52 km), ziplinea, penjačke staze, planska dokumentacija razvoja turizma na području Grada Drniša i dr.

U tijeku je realizacija dvaju projekta koji se financiraju iz EU fondova za što je povučeno 5.407.000,00 kuna.

- 'U cilju promicanja kulturnog turizma kao segmenta ukupne turističke ponude našeg kraja, u procesu smo realizacije projekta „Integrirani program objedinjavanja kulturne baštine Grada Drniša".

Za realizaciju ovog projekta kroz mjeru A iz Fonda za regionalni razvoj EU dobili smo bespovratno 2.782.000,00 kuna za izradu sveukupne projektne dokumentacije za četiri nepokretna kulturna dobra (hostel, centar za posjetitelje, ispostava muzeja posvećena rudarstvu u Siveriću te utvrda Gradina s nekim novim sadržajima).

Paralelno s izradom projektne dokumentacije pripremamo se za mjeru B na koju ćemo se prijaviti u idućoj 2018. godini gdje ćemo iz istog EU fonda, kroz mjeru B osigurat sredstva za realizaciju projekta, a prema koja prema procjeni projektanata to iznosi oko 30.000.000,00 kuna, - kazao je Josip Begonja.

Na razne javne pozive za financiranje projekata sredstvima EU fondova prijavljeni su i novi projekti ukupno vrijedni oko 14.280.000,00 kuna.

Tijekom prosinca prošle godine Grad Drniš prijavio se na natječaj fonda za ruralni razvoj EU, sa projektom izgradnje nerazvrstane ceste u okviru budućeg stambenog naselja za mlade obitelji na predjelu Pazar u Drnišu. Projektom je osim ceste predviđena gradnja javne rasvjete, parkirališta i nogostupa. Vrijednost projekta je oko 1.200.000,00 kuna.

Obavljena je parcelacija građevinskog zemljišta koje je namijenjeno za stambeno zbrinjavanje mladih obitelji, a čiju kupnju im sufinancira Grad i upravo je raspisan javni natječaj za prodaju dijela parcela.

U cilju poticanja poduzetništva posebno u segmentu aktivnog turizma, pripremljena je i projektna dokumentacija te je izvršena prijava na natječaj za sufinanciranje iz fonda za regionalni razvoj EU kroz projekt „Promicanje održivog razvoja prirodne baštine", s projektima uređenja malih hostela na miljevačkom području te brdskim pješačko-biciklističkim stazama na Promini kao i uređenje male koncertne dvorane u Domu kulture. Projekt je vrijedan više od 5.600.000,00 kuna.

Prije nepunih mjesec dana u okviru mjere 7.4. Fonda za ruralni razvoj EU, prijavljen je nastavak uređenja gradske tržnice koje obuhvaća natkrivanje tržnice te izgradnju čvrstih objekata. Procijenjena vrijednost projekta iznosi 730.000,00 kuna a izrađena je i projektna dokumentacija i prijavljen projekt „Izgradnje novog Područnog odjeljenja Dječjeg vrtića Drniš u Drinovcima", čija je procijenjena vrijednost oko 6.750.000,00 kuna.

Ukupna vrijednost ova tri projekta je oko 14.280.000,00 kuna bespovratnih sredstava, kazao je Josip Begonja.

Slijedi i povezivanje naselja Badanj na uređaj za pročišćavanje otpadnih voda. Procijenjena vrijednost projekta je 7.500.000,00 kuna.

Tijekom ove godine uslijediti će i realizacija značajnih projekata koji su uvršteni u financijske planove javnih poduzeća, Hrvatskih cesta i Hrvatskih voda.

Naime, još ove godine Hrvatske ceste će temeljem potpisanog Sporazuma o suradnji s Gradom Drnišom realizirati projekt rekonstrukcije ulice Ivana Meštrovića (D33) od Drniša do pružnog prijelaza „jabuka" u Siveriću u što će utrošiti 14.700.000,00 kuna. Za ove radove izrađena je sva potrebna tehnička dokumentacija.

Također, uz pomoć Hrvatskih cesta obavit će se i rekonstrukcija ceste „uz jabuku" u Siveriću u što će HC utrošiti oko 1.400.000,00 kuna.

Dugo godina je najavljivano, a ove godine Hrvatske ceste započele su s izradom ukupne projektne dokumentacije zaobilaznice Drniša s izgradnjom novog mosta preko rijeke Čikole. Za izradu projektne dokumentacije Hrvatske ceste će utrošiti preko 5.000.000,00 kuna.

Hrvatske vode nastavljaju s projektom uređenja korita i šetnice uz potok Trzbalićevac koji prolazi kroz Drniš u što će se ove godine utrošiti oko 1.500.000,00 kuna.

Sa Hrvatskim vodama pokrenut je i pilot projekt navodnjavanja 60-70 ha poljoprivrednih površina u Petrovo polju izgradnjom mini akumulacije s pripadajućom branom.

Hrvatske vode su nositelj projekta i izabrale su IGH za projektantsku kuću te su osigurale u svom proračunu za ovu godinu 4.000.000,00 kuna za izgradnju brane (zapornice) i formiranje mini akumulacije na Čikoli.

Begonja je još istaknuo i kako je komunalno društvo Rad pripremilo projektnu dokumentaciju za pojedine projekte vezane uz izgradnju ili rekonstrukciju vodoopskrbnog sustava. Vrijednost svih projekta je oko 37.500.000,00 kuna. Najzahtjevnija financijski je rekonstrukcija cjevovoda od izvora na Čikoli do Drniša. Posao je već započeo a RAD je za to osigurao bespovratna sredstva EU u visini od oko 2.500.000,00 kuna.

Predstavljajući izborni program HDZ-a Brgonja je kazao kako je i ovih dana raspisan javni poziv za izgradnju reciklažnih dvorišta i do kraja mjeseca bit će prijavljen projket Grada Drniša koji se nalazi na listi projekata Fonda za zaštitu okoliša i energentsku učinkovitost. Vrijednost projekta je oko 2.500.000,00 kuna od čega s 80% bespovratnih sredstava sudjeluje Fond.

Uz već donesene mjere demografskih poticaja koje se odnose na naknade za opremanje novorođene djece zajedno s mjerama besplatnog boravka djece iz višečlanih obitelji u m dječjem vrtiću, ubuduće HDZ –ova izvršna vlast ima namjeru i svim prvašićima koji pohađaju osnovnu školu na području Grada Drniša, osigurati besplatne udžbenike, a obiteljima mlađim od 35 godina osigurati besplatan boravak prvog djeteta u našem vrtiću tijekom cijelog pohađanja vrtića. – kazao je Josip Begonja.

Predstavljanju programa HDZ-a nazočili su gospodarstvenici, poduzetnici, direktori javnih ustanova, zainteresirani pojedinci a podršku su dali i kandidat za župana Goran Pauk, koji se skupu kratko obratio, te Darija Puljić kandidatkinja HDZ-a za zamjenicu župana iz Drniša.

Izvor: Radio Drniš

Održan 8. tradicionalni unutarstranački turnir u balotama HDZ-a Grada Drniša

Objavljeno u Novosti

Na ovogodišnjem 8. po red tradicionalnom unutarstranačkom turniru u balotama kojeg organizira Gradska organizacija HDZ-a Grada Drniša sudjelovalo je 16 balotaških ekipa uključujući i gostujuće ekipe iz O.O. HDZ-a Općine Unešić i O.O. HDZ-a Promina.

Uz navijačku atmosferu i ugodno druženje, u finalnom susretu za 1. i 2 mjesto sastale su se ekipe T.O. Badanj i T.O. Sedramić te za 3. i 4. mjesto ekipe T.O. Trbounje i T.O. Radonić I.

Finalni susreti odigrali su se na području T.O. Miljevci (Drinovci) gdje je uz prigodni domjenak, ekipi T.O. Badanj za osvojeno prvo mjesto pehar uručio predsjednik G.O. HDZ-a Josip Begonja, ekipi T.O. Sedramić za osvojeno drugo mjesto pehar je uručila tajnica G.O. HDZ-a Niveska Vlaić te ekipi T.O. Trbounje za osvojeno treće mjesto pehar je uručio član predsjedništva G.O. HDZ-a Grada Drniša Ivan Mihaljević.

Kolinda Grabar-Kitarović iz Drniša poručila: "Hrvatsku ću odvesti u bolji život"

Objavljeno u Novosti

Kolinda Grabar - Kitarović, kandidatkinja HDZ i koalicijskih partnera za predsjednicu RH, predstavila se jučer Drnišanima u prepunoj maloj gradskoj vijećnici, uz nazočnost glavnog tajnika Milijana Brkića, saborskog zastupnika i predsjednika ŽO HDZ Ante Kulušića, šibensko-kninskog župana Gorana Pauka, dožupana Tomislava Vrdoljaka, kninske gradonačelnice i članice predsjedništva HDZ Josipe Rimac te brojnih simpatizera stranke.

U ime GO HDZ Drniša najprije ju je pozdravio predsjednik i drniški gradonačelnik Josip Begonja koji je kazao kako je siguran da pozdravlja buduću predsjednicu države.

Predstavljajući svoj predizborni program kroz pet točaka Kolinda Grabar-Kitarović, kazala je kako se temelji na hrvatskoj stvarnosti ali i optimizmu, poručila je Drnišanima kako unatoč puno posla što je očekuje kao buduću predsjednicu, Hrvatsku će odvesti u bolji život, jer vjeruje u našu državu i ljude kojima nudi bolju Hrvatsku.

Izabrano novo vodstvo Temeljne organizacije Hrvatske demokratske zajednice Miljevci

Objavljeno u Novosti

Sinoć, 04. srpnja s početkom u 19.00 sati održana je Izborna skupština Temeljnog ogranka mladeži Hrvatske demokratske zajednice Miljevci. Otvaranje izborne skupštine započelo je himnom te odavanjem počasti minutom šutnje za pok. prvog hrvatskog predsjednika i osnivača Hrvatske demokratske zajednice dr. Franju Tuđmana te za sve poginule hrvatske branitelje koji su svoje živote položili za slobodnu i neovisnu državu Hrvatsku.

Izbornu skupštinu Temeljne organizacije pozdravili su član središnjeg odbora Hrvatske demokratske zajednice i predsjednik Gradskog vijeća Grada Drniša g. Ante Galić te tajnica Gradskog odbora Hrvatske demokratske zajednice i predsjednica Zajednice žena Katarina Zrinski Grada Drniša gđa. Niveska Vlaić koja je u svom kratkom obraćanju podsjetila na izborne uspjehe Hrvatske demokratske zajednice na području Grada Drniša te zahvalila nazočnoj mladeži Miljevaca na ozbiljnom i predanom radu.

Dosadašnja predsjednica Temeljnog ogranka Miljevci Zrinka Kulušić podnijela je izvješće o dosadašnjem radu Temeljnog ogranka te se po usvajanju Poslovnika o radu Izborne skupštine pristupilo izboru novog vodstva.

Za novu predsjednicu Temeljne organizacije Miljevci izabrana je upravna pravnica Anamarija Duilo.

Za članove Izvršnog odbora izabrani su Antonija Vatavuk, Marija Puljić, Irena Puljić, Marijana Kisić, Mate Dželalija i Antonio Vlaić, a za članove Nadzornog odbora Ante Ivić, Kristina Jurašin i Antonija Gverić.

Dopis gospodina Milijana Brkića, glavnog tajnika HDZ-a, povodom uvjerljive pobjede na izborima za Europski parlament

Objavljeno u Novosti

Poštovana/ni,

uvjerljiva pobjeda liste Hrvatske demokratske zajednice na proteklim izborima za europski parlament rezultat je našeg zajedničkog sustavnog i predanog rada utemeljenog na domoljubnom zanosu i želji za dobrobit naše stranke i svih hrvatskih građana.

Ovim putem želim Vam iskreno zahvaliti na Vašem trudu, zalaganju i vjeri koja nas je vodila u ostvarivanju jasno zacrtanih ciljeva.

Uvjerljiva pobjeda na nedjeljnim izborima vidljiv je znak povratka povjerenja naših članova i ukupnog hrvatskog biračkog tijela u politiku naše stranke.

Povjerenje se teško stječe, a lako gubi.

Zbog toga, i u narednom razdoblju moramo svojim sustavnim i predanim radom, svojom skromnošću i poniznošću te ljudskom i političkom vjerodostojnošću dodatno učvršćivati stečeno povjerenje hrvatskog naroda i svih hrvatskih građana.

Takav pristup bit će zalog za pobjede Hrvatske demokratske zajednice na predstojećim izborima, kako za predsjednika Republike tako i za zastupnike u Hrvatski sabor.

Snaga, odlučnost, zajedništvo i uzajamno povjerenje koje smo iskazali na proteklim izborima, jamstvo su da ćemo i nakon narednih političkih pobjeda nesebično raditi za dobrobit svih hrvatskih građana i hrvatske države te osigurati svima dostojanstven život u jedinoj nam domovini Hrvatskoj.

S poštovanjem,

Glavni tajnik

Hrvatske demokratske zajednice

Milijan Brkić

Šef HDZ-a Tomislav Karamarko u Drnišu uručio 50 članskih iskaznica novim članovima

Objavljeno u Novosti

Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko sa suradnicima posjetio je danas Drniš gdje se susreo sa vodstvom HDZ-a Grada Drniša na čelu s predsjednikom i aktualnim drniškim gradonačelnikom mr.sc. Josipom Begonjom, ujedno kandidatom HDZ-a za drniškog gradonačelnika.,

Predsjednik HDZ-a i šef oporbe Tomislav Karamarko tom prigodom novim članovima uručio je članske iskaznice, koje je dobilo 50 novih članova mahom mladih obrazovanih Drnišana koji su u zadnjih sto dana pristupili Hrvatskoj demokratskoj zajednici.
Tomislav Karamarko uvodno se pohvalio kako je njegov djed iz Razvođa iz Promine, a mama mu je iz Knina, tata iz Kruševa, i da se u ovom kraju osjeća kako kod kuće na što je jako ponosan.

- "Osobit je trenutak u kojem vi ulazite u HDZ, vi ste ovo novo vrijeme što je došlo za HDZ i za Hrvatsku, vi ste ta nova i čista snaga", kazao je novoprimljenim članovima Karamarko i dodao kako je HDZ tijekom ovih 20 godina imao svoje uspone i padove, a ovo novo vodstvo u zadnjih godinu dana radi na vraćanju HDZ njenim korijenima, poštenju i domoljublju.

Održan završni predizborni skup u Drnišu

Objavljeno u Novosti

U nazočnosti više od 450 članova i simpatizera Hrvatske demokratske zajednice Grada Drniša, održan je završni predizborni skup u koncertnoj dvorani glazbene škole „Krsto Odak“ u Drnišu, povodom prijevremenih izbora za gradonačelnika i zamjenika gradonačelnika Grada Drniša. Uz brojne članove i simpatizere predizbornom skupu nazočili su potpredsjednik Hrvatskog sabora i politički tajnik Hrvatske demokratske zajednice, gosp. Tomislav Čuljak, glavni tajnik Hrvatske demokratske zajednice gosp. Milijan Brkić, član predsjedništva Hrvatske demokratske zajednice na nacionalnoj razini i gradonačelnica grada Knina gđa. Josipa Rimac, predsjednik MHDZ-a gosp. Josip Bilaver, predsjednik ŽO Hrvatske demokratske zajednice Šibensko-kninske županije i saborski zastupnik gosp. Ante Kulušić, dopredsjednik ŽO Hrvatske demokratske zajednice i župan Šibensko-kninske županije gosp. Goran Pauk, dopredsjednik ŽO Hrvatske demokratske zajednice Šibensko-kninske županije i gradonačelnik grada skradina gosp. Nediljko Dujić, te drugi stranački dužnosnici na županijskoj i gradskoj razini.