G.O. MHDZ-a Grada Drniša: Dodjela novčanih potpora drniškim studentima je nepravedna i netransparentna

Objavljeno u Novosti

Za dodjelu novčanih potpora studentima s područja Grada Drniša ne postoje pravovaljani kriteriji, jer program na osnovu kojeg se raspisuje natječaj za stipendije ne odnosi se prema svim studentima ravnopravno, priopćila je danas Mladež HDZ-a Grada Drniša. Natječaj za novčane potpore studentima slabijeg imovinskog stanja, te za potpore darovitim studentima Grad Drniš raspisuje već nekoliko godina.

U priopćenju mladi drniški HDZ-ovci ističu kako je pohvalno to što Grad Drniš ustraje u povećanju broja novčanih potpora, a posebno što je zaslugama vijećnika Gradskog vijeća iz redova Hrvatske demokratske zajednice iznos novčanih naknada povećan s 50.000,00 kn na 80.000,00 kn, što je dobro s obzirom na gospodarsko i ekonomsko stanje u Gradu. No ukazuju na to kako izvršna vlast Grada natječaj raspisuje bez "Pravilnika o uvjetima i kriterijima dodjele novčanih potpora studentima Grada Drniša“, što je osnova za raspisivanje, te bez kriterija koje studenti moraju zadovoljiti kako bi postali korisnik gradske novčane potpore. 

Naime, natječaj je do sada, pa i ove godine raspisivan temeljem Socijalnog programa Grada Drniša a Mladež HDZ-a smatra da se Socijalni program kao temelj raspisivanja natječaja ne odnosi se prema svim studentima ravnopravno. Mladež drniškog HDZ-a ističe kako u Socijalnom programu stoji da pravo na potporu imaju oni studenti koji imaju mjesto prebivališta na području Grada Drniša, bez da definira pitanje moraju li biti i državljani RH ili mogu biti bilo kojeg državljanstva. 

Isto tako, navedeno je kako potporu mogu ostvariti studenti koji prvi put upisuju drugu, treću i više godine studija na visokoškolskom ustanovama, no nije definirano što je sa studentima koji po prvi put u svome životu upisuju prvu godinu studija. Također, u slučaju pomoći nadarenih studenata, postavlja se pitanje, tko je i na osnovu čega odredio da je mjerilo prosjek ocjena veći od 4,20, te zašto ne bi to bio prosjek od 4,40 ili 4,50. U priopćenju kojega potpisuje predsjednik drniške MHDZ-a Jure Ivić navodi se kako u Socijalnom programu nije propisano, kako postupiti u slučaju da student, nakon što dobije novčanu potporu od strane Grada, dobije još županijsku, državnu ili braniteljsku stipendiju, a koja je dvostruko veća od novčane potpore što je Drniš dodjeljuje. Što je s načelom pravednosti u ovakvim slučajevima? Logično je, a iz prakse je poznato, da su određeni studenti primali uz navedene stipendije još i novčanu potporu od strane Grada, te stoga MHDZ-a ukazuje na manjkavosti u načinu dodjela studentskih potpora, te apelira na izvršnu vlast Grada Drniša da postojeću praksu žurno promijeni i postavi je na način da bude pravedna i transparentna.